『巴里の空の下オムレツのにおいは流れる』

anyway, i'd like you to recommend one of my favorite essays called "sous le ciel de paris, ça sent bon des omelettes" and a book provided some recipes from this essay.


i loved to read the essay when i was a highschool student. i didn't know about france and its culture including french cuisine, but after reading it, i got interested in france. but time flies... i absolutely forgot about the incident.


the other day, i went to the library with my kid and found a book which brought back memories. it was a recipe book relating to the essay.


oops! it's author is yoshiko ishii, one of the famous chanson singers in japan.


私が高校生のころ愛読していたエッセイ『巴里の空の下オムレツのにおいは流れる』。シャンソン歌手石井好子が約45年前に執筆したものです。東京藝術大学卒業後アメリカ留学を経て、本場フランスでシャンソンを学ぼうと意気込んでおられた石井さん。しかし、生活がなかなか厳しく、約3年自炊を続けてきたのだそうです。そのころ作っていた料理のレシピがエッセイに載っていて、フランスを知らなかった私には衝撃的で、フランスに興味を持つきっかけになった本でした。


すっかり忘れていたのですが、先日図書館でエッセイのレシピ版がありまして、喜んで借りてきました!おしゃれなのに、手間もお金もかからないレシピの数々。留学当時の石井さんの写真や料理の盛り付け例などのビジュアルも充実していて、目からうろこ!


まともに料理をしたことがなく、実は母が作る質素な料理が嫌で、一生懸命おしゃれな食卓にしようと肩肘はってきました。でも、結局は質素な食卓が一番なのだなぁと最近思います。毎日作るのですから、手間ひま、お金みんなかけていられません。石井さんの本は、食卓の原点を示唆してくださっているのかしら、と思いました。


ご興味がおありでしたら、こちらまで!  石井好子ホームページ